Над цим питанням замислилися освітяни в таборі, який проводив відділ християнської етики нашої місії з 1 по 6 липня 2024 року у с. Яблуниця на Івано-Франківщині для вчителів християнських шкіл з усіх регіонів України на тему «Запали свою любов до Бога».

Ми мали на меті сповістити учасникам табору Добру Новину Євангелії, а також Велику Заповідь і Велике Доручення Господа нашого Ісуса Христа.

Переважна більшість учасників табору – віруючі євангельських церков Рівного та Київщини (Боярка, с. Тарасівка). Серед них були також віряни православного та римо-католицького християнства. Всього в таборі було 26 учасників.

Ми вже багато років організовуємо табори для вчителів державних шкіл, але для викладачів приватних християнських шкіл зробили це вперше. Усі вони дуже активні у своїх школах, церквах, багато хто бере участь у табірних командах, організовує та проводить табори. Водночас бажання цих педагогів брати участь у нашому таборі свідчить про те, що вони мають велику потребу у спілкуванні з колегами для обміну досвідом виховання дітей на основі християнських цінностей.

Щоранку та щовечора була спільна духовна частина: прославлення Бога співом, проповідь Божого Слова, спільна молитва. Щодня ми вивчали біблійні уроки на теми:

1) Запали свою любов до Бога,

2) Запали свою любов до Божого Слова,

3) Запали свою любов до молитви,

4) Запали свою любов до поклоніння,

5) Запали свою любов до благовістя.

Також щодня одну годину тривав обмін досвідом освітян з викладання Божого Слова дітям в школах через предмет «Основи християнської етики» та інші можливості. Після біблійних уроків було рукоділля. А після обіду вирушали в різні поїздки та на екскурсії: на водоспад Гук, на озеро Молодості, на підйомники в Буковелі. Щовечора пастор Павло Руденко проповідував на основі біблійних текстів, які ми вивчали вдень на біблійних уроках.

Ті, хто вперше побував у християнському таборі, пережили справжній культурний шок: під час співу євангельських пісень капали сльози, під час вивчення біблійних уроків було видно, що деякі люди вперше досліджують Слово Боже і їм це цікаво! Один учитель попросив для себе підручник із цього табору, щоб проводити вивчення з групою інших вчителів. Йому дуже сподобався метод, коли ми уважно вивчаємо Біблію, вірш за віршем, відзначаємо ключові слова, даємо відповіді на запитання, уважно спостерігаючи за біблійним текстом.

Учасниця табору Ірина В. з Херсону поділилася своїми враженнями й зазначила, що отримала важливі уроки про Божу любов, яка охоплює всіх, незалежно від їхнього стану. Ірина підкреслила, що в християнських школах акцент робиться на відкритті сердець для Бога, а не на поклонінні ідолам. Вона також відзначила важливість покаяння та молитви, незалежно від обставин, і визнала необхідність покращення своїх стосунків з Богом. Крім того, їй були корисні нові методи зняття тривоги.

Вчителька математики Світлана Б., яка працює на Київщині, у своєму відгуку підкреслила важливість постійного діалогу з Богом та слухняності Йому, зазначивши, що Господь є добрим і люблячим. Світлана відзначила, що християнські школи мають свої традиції та позитивно впливають на дітей. Вона також висловила вдячність за можливість обміну досвідом, участь у семінарах та лекціях, які пробуджують інтерес до навчання. Особливо їй сподобався біблійний курс, який відкрив нові перспективи в розумінні Старого та Нового Завітів.

Слава Богу за цей новий досвід для нас! У відгуках майже всі написали, що хотіли б знову наступного року поїхати в такий табір і запросити своїх колег, а також своє подружжя, щоб разом вивчати Слово Боже і запалювати свою любов до Бога!

Щиро дякуємо вам, дорогі наші партнери, за молитовну і фінансову підтримку таборів для вчителів шкіл!