5-8 червня 2023 року на базі Рівненського ліцею «Український», де співробітниця міжнародної громадської організації «Надія — людям» Руслана Ковальчук викладає християнську етику, було проведено денний християнський табір «WAY». Учасниками табору були учні 5-х та 6-х класів, а в команді наставників працювали молоді християни з церкви «Община Доброго Пастиря» і церкви «Благодать» м. Рівне. Моліться, будь ласка, щоб Слово Боже, посіяне в серцях дітей, дало добрий плід у їхньому подальшому житті!

Табір відбувся з ініціативи директора навчального закладу Тетяни Андріївни Кухарчук та за згодою батьків учнів. Попередньо розраховували на 30–35 дітей, але Господь привів більш як 50 учасників.

Програма табору під назвою «Який твій шлях?» базувалася на Книзі Йони. Сподіваємося, що кожен з учасників табору замислився над тим, яким шляхом він іде по життю?

Ми часто думаємо, що в нашій країні багато християн і більшість діток знайомі з біблійними історіями. Але, на жаль, ми зустріли й таких дітей, які ніколи не чули історії про Йону, або знали про неї досить наближено. Зрештою деякі діти дійшли висновку, що вони також часто не слухають Бога і втікають від Його лиця.

Ми не знаємо, якою буде ситуація наступного навчального року і чи прийдуть ці діти на християнську етику, але треба молитися за них і за педагогів, бо вони теж чули історію Йони під час біблійних уроків, які проходили в їхніх кабінетах, а також за адміністрацію ліцею, щоб і надалі вона була відкрита до співпраці.

Цей пришкільний майданчик відкрив сезон таборів, які проводить наш відділ християнської етики. Якщо Господь дозволить, то наступні табори відбуватимуться з 14 по 20 липня для дітей 12–14 років, 21–27 липня для підлітків 15–17 років. З 28 липня по 3 серпня планується всеукраїнський табір-семінар для педагогів та їхніх дітей. Моліться за всі ці плани!

Відгуки наставників:

«Коли я готувалася до цього табору, то мала певні побоювання, але в мене була група дівчат, які в більшості хотіли чути Слово і мали багато запитань. Тому прошу вас молитися, щоб Бог торкнувся їхніх сердець і щоб вони далі шукали, як пізнавати Бога. Деякі дівчата питали, чи проводимо ми ще щось, то я запрошувала їх до нас на флорбол».

Вікторія Шляхта

«Діти були дуже різні за характером, і я дивувався, як в одному класі можуть бути такі протилежності. Були розбишаки, були такі, які намагалися піддобритися до тебе. З ними було непросто, але цікаво. Ці діти справді дуже мало знають про Бога, не говорячи про те, щоб знати самого Бога. Вони не знають жодних історій з Біблії і хто такий Бог. Вони в це не вдаються і просто сидять в телефонах. Навіть до спортивних ігор вони досить пасивні. І це проблема нинішніх дітей, цього покоління. І ще, що цікаво, ми вивчали Книгу Йони і ставили їм запитання, і вони знають правильні відповіді і кажуть, що не були б неслухняні як Йона. Але коли я переводжу це на їхнє життя, то вони вже не можуть так швидко відповісти, бо розуміють, що не все так просто. І видно, що Слово торкається, воно працює. Не знаємо, що буде далі, але все в Божих руках. Ми робимо все від нас залежне і надіємось на Бога».

Ілля Вакулко

«У мене була група дівчат, найменші, 5-й клас. І я дуже здивована тим, які ці діти. Я треную у флорбольній команді дітей 4–7 класів і часто сушу собі голову, як знайти до них підхід, щоб вони хоча б просто почули мене. А ці діти такі, що все слухають, і я просто шокована. Перед табором я просила своїх друзів молитися про цей табір, і діти так уважно слухали Слово, «хапали» його, їм було цікаво.

Програма табору проводилась у формі журналістського розслідування. Діти ставили багато запитань. Одна дівчинка каже після чергової історії: «В мене так все перевернулось. Я взагалі не хотіла сюди йти, але я переосмислила своє життя і я рада, що сюди прийшла». Це ж треба, 5-й клас і вона вже переосмислила своє життя! Це ж круто! Діти питали, що змінилося в моєму житті, коли я почала про Бога більше дізнаватися. І я їм свідчила. Я вірю, що Слово, яке сіється, сіється не надаремно».

Діана Ярошевич