Особливим благословенням і радістю було відвідати наших друзів, братів і сестер, в Туві. Багато років Бог давав можливість служити і сприяти служінню Тувинському народу в проповіді Євангелії через місію «Надія – людям».

За ці роки Бог благословив створенням церкви в м. Кизилі та декількох малих груп в інших населених пунктах Туви.

Вже понад 10 років наш брат Віктор Загвоздкін несе пасторське служіння в Кизилі в церкві «Світло Євангелії». За цей час церква пережила багато благословень і труднощів. Так в 2016 році сталася пожежа, і згорів дах молитовного будинку, але Господь дивовижним чином заповнив цю втрату через допомогу багатьох Божих дітей і участь самих членів церкви в ремонті. На сьогоднішній день церква збирається практично в новому приміщенні, де проходять два богослужіння щонеділі. Слава Господу за благословення і за чисельне зростання громади!

Молодий брат Аяс проводить друге богослужіння тувинською мовою для представників свого народу. Сьогодні тувинці можуть читати Святе Письмо на своїй рідній мові, і це для них по-особливому цінно. Кілька років тому одна місія завершила переклад Біблії на тувинську мову, і сьогодні вони можуть вільно читати, проводити групи, проповідувати і навчати Божої істини людей з народу, який знаходиться під впливом традиційного шаманізму.

Також на наших очах за сприяння ще однієї місії був завершений переклад на тувинську мову навчального посібника, що складається з 37 біблійних уроків з основ віри для новонавернених християн і для людей, які бажають більше дізнатися про Бога і про Його Слово.

Разом з братом Олександром Дегтярьовим з Новоросійська ми могли відвідати церкви в Кизилі і м. Ак-Довурак. Багато було особистих зустрічей і спілкувань з тувинцями і слов’янами, долі яких поранені та потребують розради. Щовечора в церкві ми проводили семінари по духовному зростанню, вихованню дітей, посвяченню і служінню в церкві. Подяка Господу, що попри непрості життєві умови й протистояння з боку невіруючих близьких, віруючі в Господа тувинці продовжують збиратися разом, молитися за свій народ і нести йому Євангелію.

Ми були натхненні тим, що незважаючи на багато духовних, соціальних та матеріальних труднощів, в церкві все ж ростуть присвячені молоді люди, які готові працювати в церкві і поширювати Добру Новину для свого народу. Молодий брат Чингіз закінчує навчання в дорожньо-транспортному технікумі й хоче вступати до вищого християнського навчального закладу, щоб присвятити себе служінню проповіді Божого Слова. Ще одна сестра, Урана, також присвячено трудиться в помісній церкві з молоддю, відвідуючи невеликі групи в селищах з євангелізаційними програмами.

Великим благословенням для тувинського народу є сестра Раїса Іванівна, через неї Господь приводить багато душ до спасіння. Вона проводить домашні групи, де вивчається Боже Слово за допомогою індуктивного методу. Багато тувинських жінок приходять на вивчення Писання, де вони отримують хорошу духовну їжу та підкріплення для своїх душ.

Ще один молодий брат, Хулер, трудиться в м. Ак-Довурак. Щонеділі він проводить богослужіння, де церква з 20-25 чоловік збирається на поклоніння, і вони разом прославляють Господа за Його любов і вірність … У цьому місті дуже непросто бути християнином, бо місцеве населення вороже ставиться до віруючих, вважаючи їх зрадниками своєї релігії (шаманізму). До того ж, екологічна ситуація в ньому через видобуток азбесту в горах дуже складна, з цієї причини люди багато хворіють і рано вмирають.

Моліться про те, щоб Господь зміцнював братів і сестер-тувинців в присвяченому служінні заради Його Царства. Часом смуток і розпач вражають їх. Але наша віра й надія на Господа.

Просіть, щоб навернені тувинці духовно зростали в істині, і щоб їхнє життя відображало характер Христовий. Часто мирські цінності й стандарти захоплюють їх, і вони чинять всупереч Божій істині.

Моліться про те, щоб молоді християни були ревними й гарячими в любові до Господа і служіння своїм ближнім. Щоб Господь давав сил, мудрості та захисту служителям, які вже не один рік працюють в Туві, несуть всю тяжкість служіння …

Микола Нікітін